APP YOUR SCHOOL

ERASMUS+ 2016-2019

Το έργο «App Your School» είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ με στόχο να διερευνηθούν και να εφαρμοστούν νέες πρακτικές, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων στο χώρο της εκπαίδευσης. Ο Καρπός είναι ένας από τους 8 συνεργαζόμενους φορείς και εκπροσωπεί την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 5 καινοτόμα εργαστήρια με σκοπό την ένταξη της τεχνολογίας στα ελληνικά προγράμματα σπουδών, πάντα με έμφαση στην ψηφιακή δημιουργικότητα. Τα εργαστήρια συνδύασαν τη πολυετή εμπειρία και μεθοδολογία του Καρπού με τις προσεγγίσεις των Alberto Manzi και Bruno Munari.

Βασικός μας εταίρος είναι το ιταλικό Centro Zaffiria. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι: Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία και η Ιταλία. Η σύμπραξη οδήγησε σε έρευνα και ανταλλαγή πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε τάξεις μαθητών ηλικίας 11-16 ετών.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 • 18.00-21.00

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΦΗΒΩΝ
Ο πειραματισμός συναντά το επίσημο Πρόγραμμα Σπουδών

Ο Καρπός στα πλαίσια του προγράμματος App Your School, Erasmus+ διοργανώνει στις 20 Ιουνίου 2019 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων και ώρα 18.00-21.00 την τελική εκδήλωση του προγράμματος με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση Εφήβων». Κάθε χώρα που μετέχει στο πρόγραμμα δημιούργησε πέντε πρωτότυπα εργαστήρια όπου μελετούν το πώς οι Τεχνολογίες Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση μπορούν να ενταχθούν στα σχολικά Προγράμματα Σπουδών, πάντα με έμφαση στην ψηφιακή δημιουργικότητα.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τριετούς δουλειάς του Καρπού στο πρόγραμμα ενώ παράλληλα θα μιλήσουν και οι εκπαιδευτικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε. Το κοινό της εκδήλωσης θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει και να συμμετέχει σε επιλεγμένα βιωματικά εργαστήρια του App Your School που θα διεξαχθούν από εμψυχωτές του Καρπού. Τέλος, θα έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας καλεσμένους ομιλητές που θα μιλήσουν για τις νέες τεχνολογίες στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, πέρα από την σχολική εμπειρία.

Σύντομα περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τα εργαστήρια και τους καλεσμένους ομιλητές. Μείνετε συντονισμένοι στα κανάλια επικοινωνίας του Καρπού για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

1. Το πρώτο στάδιο αφορά στην κατάρτιση των εταίρων μέσω διακρατικών συναντήσεων. Τα σεμινάρια κατάρτισης των εκπαιδευτικών και εταίρων ήταν απαραίτητα για να ξεκινήσει η εφαρμογή του έργου στα σχολεία με ένα κοινό μεθοδολογικό υπόβαθρο.

2. Το δεύτερο στάδιο αφορά στην ένταξη των εργαστηρίων στα σχολεία (2017-2018), ύστερα από επιμορφώσεις σε συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Κάθε χώρα οργάνωσε επιμόρφωση 16 ωρών σε 20 εκπαιδευτικούς, με θέμα «Οι δεξιότητες των εφήβων στα μέσα επικοινωνίας και τις νέες τεχνολογίες και η ένταξή τους στο σχολείο».

3. Το τρίτο στάδιο (2018-2019) αφορά στην αξιολόγηση, συγγραφή και οργάνωση "εργαλειοθηκών" (toolkits) στις 8 γλώσσες του έργου. Απώτερος στόχος είναι η ενσωμάτωση της πειραματικής φάσης στα σχολικά προγράμματα, ώστε να προταθεί σε εθνικό επίπεδο η διάχυση του παραγόμενου υλικού.ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ:

Το σύνολο των εργαστηρίων αφορούν σε ηλικίες 11-16 ετών και η διάρκεια τους είναι 6 διδακτικές ώρες.

ΗΧΟΤΟΠΙΟ

Πώς λειτουργεί ένας ηχητικός κώδικας επικοινωνίας; Μπορούμε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση ενός χώρου ή μιας δράσης μόνο μέσα από ήχους;
ηχογράφηση, ψηφιακές συσκευές, αφήγηση, παρατηρητικότητα, ανάλυση, ανασύνθεση

Οι μαθητές ανασυνθέτουν σε ομάδες έναν χώρο ή μια χρονική στιγμή/ διαδικασία μέσα από τους ήχους που τη χαρακτηρίζουν. Αποδομούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στους ήχους που τις συνθέτουν και αναλύουν κάθε διαδικασία σε ένα σύνολο ήχων. Στη συνέχεια, καταγράφουν και προτείνουν ήχους που α. θα δημιουργήσουν μόνοι τους με κάθε μέσο ή β. που θα βρουν στο διαδίκτυο. Τέλος, επιμελούνται μια συνολική «παράσταση» φροντίζοντας για την ροή, την σχετική ένταση και την αφηγηματική διάσταση. Η ηχογράφηση ξεκινά!

ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ

Πόσο απλό είναι να δημιουργήσουμε τη δική μας διαδικτυακή καμπάνια ειδήσεων και πόσο εύκολο είναι να γίνουμε θύματα παραπληροφόρησης;
ψευδείς ειδήσεις, δημιουργία οπτικοακουστικών δημοσιεύσεων

Οι μαθητές σε ομάδες πειραματίζονται με τα διάφορα κανάλια επικοινωνίας και αποκτούν οι ίδιοι εμπειρία του πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς διαδικτυακό περιεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές σε ομάδες χτίζουν μία καμπάνια, η οποία μπορεί να βασίζεται σ' ένα αληθινό ή σ' ένα ψεύτικο γεγονός. Στο τέλος γίνεται ψηφοφορία για το ποια καμπάνια λέει αλήθεια και ποια ψέματα. Οι μαθητές καλούνται να διαπραγματευτούν την έννοια της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης.

INFOGRAPHICS

Πώς μπορώ να οπτικοποιήσω ένα σύνολο πληροφοριών και γνώσεων με σκοπό την ευκολότερη και σαφέστερη παρουσίαση τους σε ένα ευρύτερο κοινό;
οπτικοποίηση, σύμβολα, μη λεκτική επικοινωνία, infographics

Οι μαθητές αρχικά πειραματίζονται με τη σύνοψη και την αφαίρεση σε κείμενο και σε εικόνα. Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες γίνεται εισαγωγή στην έννοια των συμβόλων και οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους λογότυπα. Έπειτα, συνδυάζοντας τα λογότυπα με λέξεις-κλειδιά και άλλα σύμβολα προσπαθούν να οπτικοποιήσουν ένα σύνολο πληροφοριών. Αυτή η οπτικοποίηση της πληροφορίας στην εποχή μας ονομάζεται infographic και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο διαδίκτυο.

ΚΩΔΙΚΟΙ QR

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τους κωδικούς qr για να διαδώσω μια πληροφορία;
συνδυασμός μέσων επικοινωνίας, ψηφιακό-αναλογικό, οπτική επικοινωνία

Οι μαθητές γνωρίζουν και σταδιακά πειραματίζονται με τους κωδικούς qr. Στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν ώστε να δημιουργήσουν μια αφίσα για μια «καμπάνια» για τη διάχυση μιας επιλεγμένης θεματικής ενός μαθήματος. Οι μαθητές ασχολούνται με την απόκρυψη και την αποκάλυψη πληροφοριών χρησιμοποιώντας κωδικούς qr κι έτσι με έναν παιγνιώδη τρόπο εξερευνούν την ύλη που έχει επιλέξει ο εκπαιδευτικός. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ενισχύεται η συνεργασία, η δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, η κριτική σκέψη.

ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Πώς μπορεί να αναπαρασταθεί οπτικά ένα αντικείμενο ή και μια έννοια με διαφορετικούς τρόπους;
αναπαράσταση, φωτογραφία, βίντεο, οπτική γλώσσα, ψηφιακό κολλάζ

Οι μαθητές σκηνοθετούν πέντε εκδοχές σχετικά με τη χρήση ενός αντικειμένου με βάση διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες (πραγματικότητα, διαφήμιση, παραμύθι, φανταστικό, κοινωνική συναναστροφή). Στη συνέχεια αποτυπώνουν μια σχετιζόμενη με το αντικείμενο έννοια φτιάχνοντας ένα ψηφιακό κολλάζ, με 4-9 φωτογραφίες μέσα από ένα λογισμικό σύνθεσης φωτογραφιών. Τέλος, αναπτύσσουν σε βίντεο την έννοια αυτή με 5 πιθανούς διαφορετικούς τρόπους (ρεπορτάζ με συνέντευξη, ντοκιμαντέρ με προσωπική αφήγηση, μυθοπλασία, βίντεο με λεζάντες- τύπου για κοινωνικά δίκτυα, διαφήμιση).

eu_manual_link

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

 • 4 Ιανουαρίου 2017, Καρπός

  Ο Καρπός κάλεσε μια ομάδα εκπαιδευτικών και εκπροσώπων φορέων που ήδη δραστηριοποιούνται στα νέα μέσα, με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας ανταλλαγής ιδεών και πρακτικών σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση.

 • 9-13 Ιανουαρίου 2017, Μπολόνια

  1η διακρατική επιμόρφωση στελεχών και εκπαιδευτικών στη Bologna. Πέντε ημέρες εισαγωγής στις τεχνικές και παιδαγωγικές μεθόδους του εταίρου μας από την Ιταλία, το Centro Zaffiria.

 • 12-16 Ιουνίου 2017, Καρπός

  Η διακρατική επιμόρφωση της Bologna προσαρμόστηκε από τον Καρπό για 20 Έλληνες εκπαιδευτικούς, σε ένα 4ήμερο πρόγραμμα 16ωρών.

 • 18-22 Σεπτεμβρίου 2017, Μπολόνια

  2η διακρατική επιμόρφωση στελεχών και εκπαιδευτικών στη Bologna, λίγο πριν την ένταξη των εργαστηρίων στις σχολικές τάξεις κατά το έτος 2017-2018.

 • Σχολική χρονιά 2017-2018

  Τα 5 Digital Ateliers που σχεδίασε ο Καρπός με βάση τις μεθοδολογίες των Bruno Munari και Alberto Manzi και του ιταλικού κέντρου Zaffiria υλοποιούνται στις σχολικές αίθουσες, με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών συνεργατών μας.

 • 8,9 Ιαβουαρίου 2018, Συντονιστική συνάντηση εταίρων, Κωνταντινούπολη

  Συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ των 8 βασικών εταίρων σε διακρατική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, υπό τη φιλοξενία των Τούρκων εταίρων Esenler District Education Authority.

 • 4,5 Σεπτεμβρίου 2018, Συντονιστική συνάντηση εταίρων, Βαρσοβία

  Διακρατική συνάντηση λίγο πριν την έκδοση των ελληνικών και αγγλικών εκπαιδευτικών οδηγών, υπό τη φιλοξενία των Πολωνών εταίρων μας Fundacja Nowoczesna Polska .

Free WordPress Themes, Free Android Games