APP YOUR SCHOOL

ERASMUS+ 2016-2019

Το έργο "App Your School" είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ με βασικούς εταίρους το ιταλικό Centro Zaffiria. Ο Καρπός είναι ένας από τους 8 συνεργαζόμενους φορείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι: Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία και η Ιταλία. Στόχος είναι να διερευνηθούν και να εφαρμοστούν νέες μεθοδολογίες και πρακτικές που αξιοποιούν τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων στο χώρο της εκπαίδευσης. Η σύμπραξη με τους εταίρους 8 ευρωπαϊκών χωρών θα οδηγήσει σε έρευνα και ανταλλαγή πρακτικών που θα εφαρμοστούν σε τάξεις μαθητών ηλικίας 11-16 ετών.

Πέντε πρωτότυπα εργαστήρια θα υλοποιήσει κάθε χώρα, όπου θα μελετήσουμε το πώς οι Τεχνολογίες Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση μπορούν να ενταχθούν στα σχολικά προγράμματα σπουδών, πάντα με έμφαση στην ψηφιακή δημιουργικότητα. Τα εργαστήρια αυτά θα εμπνευσθούν από τη μεθοδολογία των Alberto Manzi και Bruno Munari.

ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

1. Το πρώτο στάδιο αντιστοιχεί στο πρώτο έτος του προγράμματος και είναι η κατάρτιση του προσωπικού των εταίρων μέσω διακρατικών συναντήσεων. Τα σεμινάρια κατάρτισης των εκπαιδευτικών και εταίρων είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει η εφαρμογή του έργου στα σχολεία με ένα κοινό μεθοδολογικό υπόβαθρο.

2. Το δεύτερο στάδιο προβλέπει την ένταξη των εργαστηρίων και μεθοδολογιών στα σχολεία (2017-2018), ύστερα από σεμινάρια σε συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς. Κάθε χώρα οργάνωσε επιμόρφωση 16ωρών σε 20 εκπαιδευτικούς, με θέμα "Οι δεξιότητες των εφήβων στα μέσα επικοινωνίας και τις νέες τεχνολογίες και η ένταξή τους στο σχολείο".

3. Το τρίτο έτος είναι αφιερωμένο στην αξιολόγηση, τη συγγραφή και την οργάνωση "εργαλειοθηκών" (toolkits) στις 8 γλώσσες του έργου. Απώτερος στόχος είναι η ενσωμάτωση της πειραματικής φάσης της κάθε χώρας σε αντίστοιχα σχολικά προγράμματα ώστε να προταθεί σε εθνικό επίπεδο μια ποικίλη ενσωμάτωση των ΤΠΕ, καθώς και η τη διάδοση και χρήση του παραγόμενου υλικού.ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ:

ΗΧΟΤΟΠΙΟ

Ανασυνθέστε σε ομάδες έναν χώρο ή μια χρονική στιγμή/ διαδικασία μέσα από τους ήχους που τη χαρακτηρίζουν. Αποδομήστε τις ανθρώπινες δραστηριότητες στους ήχους που τις συνθέτουν και αναλύστε κάθε διαδικασία σε ένα σύνολο ήχων. Καταγράψτε και προτείνετε ήχους που α. θα δημιουργήσετε μόνοι σας με κάθε μέσο ή β. που θα βρείτε στο διαδίκτυο. Επιμεληθείτε μια συνολική «παράσταση» φροντίζοντας για την ροή, την σχετική ένταση και την αφηγηματική διάσταση. Ηχογραφήστε!

Δείτε το trailer

ΘΑΡΡΟΣ Ή ΑΛΗΘΕΙΑ

Χτίστε με τους μαθητές σας μία καμπάνια, η οποία μπορεί να βασίζετε είτε σ' ένα ψεύτικο είτε σ' ένα αληθινό γεγονός ή είδηση. Οι έφηβοι σε ομάδες πειραματίζονται με τα διάφορα κανάλια και μέσα επικοινωνίας (δημοσιεύσεις στα social media, δημιουργία αφισών, βίντεο στο youtube) και αποκτούν οι ίδιοι εμπειρία του πόσο απλό είναι να δημιουργήσει και να προωθήσει κανείς μία ψευδή είδηση. Οι μαθητές στη συνέχεια καλούνται να διαπραγματευτούν την έννοια της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.

Δείτε το trailer.

INFOGRAPHICS

Οι μαθητές πειραματίζονται με τη αφαίρεση περιεχομένου σε κείμενο καθώς και με την οπτική αφαίρεση. Εντρυφούν στην έννοια των συμβόλων, ενώ πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές δημιουργούν τα δικά τους αντίστοιχα σύμβολα. Τέλος μελετούν το πώς μπορεί να συνδυαστεί η λεκτική και η οπτική επικοινωνία (κείμενο και σύμβολα) έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια οπτική αναπαράσταση ενός συνόλου πληροφοριών, ένα infographic.

ΚΩΔΙΚΟΙ QR

Οι μαθητές γνωρίζουν και σταδιακά πειραματίζονται με τους κωδικούς qr. Στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν ώστε να δημιουργήσουν μια αφίσα για μια «καμπάνια» για τη διάχυση μιας επιλεγμένης θεματικής ενός μαθήματος. Οι μαθητές ασχολούνται με την απόκρυψη και την αποκάλυψη πληροφοριών χρησιμοποιώντας κωδικούς qr κι έτσι με έναν παιγνιώδη τρόπο εξερευνούν την ύλη που έχει επιλέξει ο εκπαιδευτικός. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ενισχύεται η συνεργασία, η δημιουργική χρήση της τεχνολογίας, η κριτική σκέψη.

ΠΕΝΤΕ ΤΡΟΠΟΙ

Οι μαθητές σκηνοθετούν πέντε εκδοχές σχετικά με τη χρήση ενός αντικειμένου με βάση διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες (πραγματικότητα, διαφήμιση, παραμύθι, φανταστικό, κοινωνική συναναστροφή). Στη συνέχεια αποτυπώνουν μια σχετιζόμενη με το αντικείμενο έννοια φτιάχνοντας ένα ψηφιακό κολλάζ, με 4-9 φωτογραφίες μέσα από ένα λογισμικό σύνθεσης φωτογραφιών. Τέλος, αναπτύσσουν σε βίντεο την έννοια αυτή με 5 πιθανούς διαφορετικούς τρόπους (ρεπορτάζ με συνέντευξη, ντοκιμαντέρ με προσωπική αφήγηση, μυθοπλασία, βίντεο με λεζάντες- τύπου για κοινωνικά δίκτυα, διαφήμιση).

Δείτε το trailer

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

 • 4 Ιανουαρίου 2017, Καρπός

  Ο Καρπός κάλεσε μια ομάδα εκπαιδευτικών και εκπροσώπων φορέων που ήδη δραστηριοποιούνται στα νέα μέσα, στις 4 Ιανουαρίου 2017, με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας ανταλλαγής ιδεών και πρακτικών σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα στην εκπαίδευση.

  Ερωτήματα που συζητήσαμε είναι: Ποιες από τις τεχνολογικές δεξιότητες τις οποίες οι μαθητές έχουν αναπτύξει εκτός σχολείου είναι κατά τη γνώμη μας εντυπωσιακές και πιθανά εποικοδομητικές; Πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τέτοιες δεξιότητες και να τις συνδυάσουμε με γνωστικά πεδία; Τι παραδείγματα υπάρχουν σχετικά με τα παραπάνω; Τι εφαρμογές έχουμε ήδη στην εκπαίδευση;
 • 9-13 Ιανουαρίου 2017, Bologna

  1η διακρατική επιμόρφωση στελεχών και εκπαιδευτικών στη Bologna. Πέντε ημέρες εισαγωγής στις τεχνικές και παιδαγωγικές μεθόδους του εταίρου μας από την Ιταλία, το Centro Zaffiria, συνδυάζει τη γνώση πάνω στο σχεδιασμό εργαστηρίων, παιχνιδιών και βιβλίων με άξονα την οπτική επικοινωνία.

 • 12, 13, 15 & 16 Ιουνίου 2017, Καρπός

  Η διακρατική επιμόρφωση της Bologna προσαρμόστηκε από τον Καρπό για 20 Έλληνες εκπαιδευτικούς, σε ένα 4ήμερο πρόγραμμα 16ωρών.

 • 18-22 Σεπτεμβρίου 2017, Bologna

  Yλοποιήθηκε η 2η διακρατική επιμόρφωση στελεχών και εκπαιδευτικών στη Bologna, λίγο πριν την ένταξη των εργαστηρίων στις σχολικές τάξεις κατά το έτος 2017-2018.

 • Σχολική χρονιά 2017-2018

  Τα 5 Digital Ateliers που σχεδίασε ο Καρπός με βάση τις μεθοδολογίες των Bruno Munari και Alberto Manzi και του ιταλικού κέντρου Zaffiria υλοποιούνται στις σχολικές αίθουσες, με την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών συνεργατών μας.

 • 8,9 Ιαβουαρίου 2018, Συντονιστική συνάντηση εταίρων, Κωνταντινούπολη

  Συντονισμός και επικοινωνία μεταξύ των 8 βασικών εταίρων σε διακρατική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, υπό τη φιλοξενία των Τούρκων εταίρων Esenler District Education Authority.

logos_app
Free WordPress Themes, Free Android Games