EMELS

ERASMUS+ 2017-2018
Βέλτιστες πρακτικές media literacy για εμψυχωτές

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού​​ έργο​υ​ EMELS, (Erasmus+), ο Καρπός μαζί με 7 ακόμα Ευρωπαϊκούς φορείς εξειδικευμένους στον τομέα της ​οπτικοακουστικής παιδείας (media literacy)​​ ​ συναντήθηκαν για να συζητήσουν πάνω σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά υλικά που θα απευθύνονται σε εμψυχωτές νεανικών ομάδων ​(​youth workers​)​. Το European Media Literacy Standard for Youth Workers (EMELS) προτείνει ένα σύνολο δεξιοτήτων για επιμορφωτές, εμψυχωτές και εκπαιδευτικούς που συντονίζουν δράσεις με νέους αξιοποιώντας τα ψηφιακά εργαλεία και τη γλώσσα της εικόνας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα: οργανώσεις ή υπηρεσίες για τη νεολαία, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, άτυπες ομάδες, δημόσιες αρχές

EMELS EVENT - SAVE THE DATE

 • 18.30-21.30

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
YΟUTH WORK - LEARNING THE DIGITAL WΑΥ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται, με την πρωτοβουλία του Καρπού, ο οδηγός ΕMELS (Εuropean Media Literacy Standard for Youth Workers) στην Ελλάδα. Τα στελέχη του Καρπού θα παρουσιάσουν με πρακτικό τρόπο τη φιλοσοφία του και θα δώσουν ένα δείγμα από πρόσφατα εργαστήρια που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο Βρετανός ερευνητής Ken Corish, Διευθυντής Διαδικτυακής Ασφάλειας της οργάνωσης Southwest Grid for Learning Trust, βραβευμένος Σύμβουλος Εκπαίδευσης. Στην ομιλία του με τίτλο “Bursting the Bubble of Danger” (στα αγγλικά) θα παρουσιάσει το πώς η έρευνα καταρρίπτει τους γνωστούς μύθους γύρω από το Διαδίκτυο και τους νέους.

Δείτε την πρόσκληση εδώ και τo Δελτίο Τύπου εδώ.
Παρακαλούμε δηλώστε το ενδιαφέρον σας στέλνοντας το όνομα και την ιδιότητας σας στο info@karposontheweb.org.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 • Μαρία Λεωνίδα - Μένης Θεοδωρίδης «Η γλώσσα της ψηφιακής εικόνας – από τη θεωρία στην πράξη»
 • Ομιλία στα αγγλικά του Ken Corish, «Bursting the Bubble of danger»
 • ​Workshop ​με θέμα τη μάθηση και την έκφραση στο ψηφιακό κόσμο
 • Ποτό και συζήτηση στο μπαρ του Ρομάντσου

 • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

  Ο Ken Corish, Διευθυντής Διαδικτυακής Ασφάλειας και μέλος της οργάνωσης South West Grid for Learning Trust, δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια ως δάσκαλος και διευθυντής σχολείων και τα τελευταία δέκα ως βραβευμένος Σύμβουλος Εκπαίδευσης της BECTA με την ομάδα ICT του Plymouth. Έχει συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων και συμβάλλει στην πολιτική ασφαλείας στο διαδίκτυο για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι ο συγγραφέας του πολυβραβευμένου οδηγού "360 degree safe" καθώς και του οδηγού Online Compass. Μαζί με τον συνάδελφο και σκηνοθέτη, David Wright, δημιούργησαν το βραβευμένο BETT εργαλείο BOOST για παιδιά. Δημοσιεύει τακτικά άρθρα με θέμα τη διαδικτυακή ασφάλεια σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ και συνεργάζεται με ένα ευρύ φάσμα εθνικών και διεθνών οργανισμών και συμμετέχει σε παγκόσμια συνέδρια στη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Συνέταξε προσφάτως πρότυπα ασφάλειας για σχολεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έλαβε το βραβείο United Nation WSIS Award 2017.

  EUROPEAN MEDIA LITERACY STANDARD FOR YOUTH WORKERS (EMELS)

  Η πρόσφατη ανάδειξη των διαφόρων ψηφιακών μέσων έχει αναμφίβολα αλλάξει τον τρόπο και την ένταση με την οποία ζουν, επικοινωνούν, μαθαίνουν, δουλεύουν και χαλαρώνουν οι νέοι. Λόγω αυτής της ευρύτατης διάδοσης, συχνά θεωρείται ότι κάθε νέος μπορεί με ευκολία και άνεση να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά μέσα, είτε να μάθει πώς να το κάνει. Γνωρίζουμε όμως όλες τις παραμέτρους αυτής της σχέσης τους με τον κόσμο της εικόνας και τον ψηφιακό εικονικό κόσμο;

  Ως επαγγελματίες της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας και συγγραφείς αυτού του οδηγού θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητο να προσφέρουμε στους νέους ένα βασικό σύνολο δεξιοτήτων που θα εξασφαλίζει την ευημερία τους σε αυτήν την ψηφιοποιημένη κοινωνία. Στόχος μας είναι να μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, να επικοινωνούν μεταξύ τους και κυρίως αξιοποιώντας τα ψηφιακών μέσα να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία ώστε να μπορέσουν να την διαμορφώσουν/ εξελίξουν.

  Διαπιστώσαμε ότι στον τομέα της εκπαιδευτικών δράσεων με παιδιά και νέους σημειώθηκαν θετικά βήματα. Παράλληλα[ML1] υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενός κοινού πλαισίου αναφοράς για το τι σημαίνει «να είμαστε ψηφιακά εξοικειωμένοι» σε έναν ολοένα πιο ψηφιοποιημένο κόσμο. Το European Media Literacy Standard for Youth Workers (EMELS), προσφέρει στους επιμορφωτές/ εμψυχωτές και εκπαιδευτές ένα εργαλείο για τη βελτίωση του “ψηφιακού αλφαβητισμού” των νέων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα: οργανώσεις ή υπηρεσίες για τη νεολαία, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, άτυπες ομάδες, δημόσιες αρχές.

  Το EMELS συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης[ML2] : οι εταίροι είναι: FundacjaNowoczesnaPolska από την Πολωνία, JFF από τη Γερμανία, Centro Zaffiria από την Ιταλία, Karpos από την Ελλάδα, Ariel Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο και Imec and Evens Foundation από το Βέλγιο.

  emels_odigos

  O ΟΔΗΓΟΣ

  Ο οδηγός EMELS περιγράφει την παιδεία στα μέσα ως μια διαδικασία προετοιμασίας για όποιον θέλει να κατανοήσει σφαιρικά τα ψηφιακά μέσα και να γίνει συνειδητός χρήστης. Ο οδηγός έχει οργανωθεί σε 5 γενικές ενότητες γνωστικών πεδίων: Information and data, Media creation and communication, Resistance and Empowerment, Understanding media usage of children and young people, Training skills and development. Sτη συνεχεία και σε 16 ειδικότερες δεξιότητες, που αναπτύσσονται σε πρακτικά παραδείγματα γνώσεων, ικανοτήτων και συμπεριφορών. Οι ενότητες αυτές συνοδεύονται από παραδείγματα καλών πρακτικών και ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό.

  ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ O ΟΔΗΓΟΣ EMELS ΣΕ ΣΑΣ ΩΣ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ;

  Αυτό το πλαίσιο δεξιοτήτων συμβάλει στο διαρκή διάλογο σχετικά με την κατανόηση και την ανάπτυξη/εξέλιξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων. Ο Οδηγός υποστηρίζει τις ψηφιακές πρωτοβουλίες καταγράφοντας τις διαφορετικές πτυχές της σχέσης μας με τα μέσα επικοινωνίας, τις ταυτότητες που διαμορφώνουμε μέσα από αυτά, τον τρόπο που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις, τον τρόπο που ερμηνεύονται αλλά και χειραγωγούνται τα μηνύματα – υπογραμμίζοντας τις εκφραστικές και τεχνικέ διαστάσεις των ψηφιακών μέσων που συχνά μας δυσκολεύει αλλά κυρίως μας επιτρέπουν να πειραματιστούμε δημιουργικά. Τέλος, διατυπώνει κάποιες βασικές αρχές για τον ιδιαίτερο τρόπο χρήσης από τους νέους και επισημαίνει κάποιες παιδαγωγικές αρχές δράσης με ομάδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να:

 • Να αυτοαξιολογήσουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες και γνώσεις
 • Να εκτιμήσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες άλλων (εκπαιδευτών ή νέων)
 • Να ορίσουμε μαθησιακούς στόχους και ευκαιρίες μάθησης
 • Να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε δράσεις με νέους
 • Το EMELS συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σχέδιο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Oι εταίροι είναι οι: Fundacja Nowoczesna Polska από την Πολωνία, JFF από τη Γερμανία, Centro Zaffiria από την Ιταλία, Karpos από την Ελλάδα, Ariel Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο και Imec and Evens Foundation από το Βέλγιο.
  logo.2996e20247f0
  Free WordPress Themes, Free Android Games