ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥΣ

Πρόγραμμα επιμόρφωσης στα οπτικοακουστικά μέσα για συνεργάτες ΜΚΟ

Ημερομηνίες και ώρες:

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, 14.00-17.00
Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, 14.00-17.00
Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, 14.00-17.00
Μ. Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, 10.00-16.30
Μ. Τρίτη 23 Απριλίου 2019, 10.00-16.30
Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, 10.00-16.00

Χώροι συναντήσεων:

Κέντρο Πρόληψης Κυψέλης
των παιδικών χωριών SOS

Μεγίστης 23, Κυψέλη
(3 πρώτες συναντήσεις)

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Κωνσταντινουπόλεως 189, Κολωνός
(3 συναντήσεις της Μ. Εβδομάδας)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

O Καρπός υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης σε θέματα κινηματογραφικής παιδείας και οπτικοακουστικών μέσων για εκπαιδευτές και εμψυχωτές ομάδων που συνεργάζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) οι οποίοι απευθύνονται σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες παιδιών και νέων. Η επιμόρφωση περιλαμβάνει μια σειρά από βιωματικά σεμινάρια και μια πρακτική άσκηση σχετική με τη δραστηριότητα του φορέα που εκπροσωπούν. Οι συμμετέχοντες, ολοκληρώνοντας την επιμόρφωση, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της εικόνας και του ήχου, για να ενδυναμώσουν τις ομάδες τους σε θέματα έκφρασης, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης και ανάγνωσης των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων που μας περιβάλλουν.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δέκα οργανώσεις που θα συμμετάσχουν με δύο συνεργάτες η κάθε μία. Πρέπει και οι δύο συνεργάτες του εκάστοτε φορέα να συμπληρώσουν την αίτηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• 28 ώρες επιμόρφωση (βλ. παραπάνω ημερομηνίες & ώρες)
• 1 υποχρεωτική πρακτική άσκηση με παιδιά ή νέους με την καθοδήγηση των επιμορφωτών του Καρπού, ελάχιστης διάρκειας 4 ωρών
• Αξιολόγηση του προγράμματος
• Σύνταξη ενός διαδικτυακού Οδηγού ως εργαλείου για μελλοντική χρήση

ΤΟΜΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

• Εισαγωγή στην ευρύτερη οπτικοακουστική παιδεία και στις βασικές αρχές αφήγησης: δημιουργία σεναρίων και οπτικοακουστική έκφραση βασισμένη στα βιώματα των νέων.
• Προσαρμογή ασκήσεων ανάλογα με την ηλικία και τους παιδαγωγικούς στόχους κάθε ομάδας.
• Εξοικείωση με τα σύγχρονα εργαλεία εικόνας και ήχου.
• Εισαγωγή σε 3 ολοκληρωμένα εργαστήρια: τεχνική της Φωτοαφήγησης, του Animation και του Ηχοτοπίου.
• Αξιοποίηση δωρεάν ή χαμηλού κόστους λογισμικών για οπτικοακουστικά project.
• Προτάσεις για συνειδητή, ευρηματική και κριτική χρήση των ψηφιακών εργαλείων και των νέων τεχνολογιών.

Ο βασικός οπτικοακουστικός εξοπλισμός παρέχεται από τον Καρπό με στόχο οι επιμορφούμενοι να εξοικειωθούν με διαφορετικά είδη συσκευών και να αποκτήσουν σταδιακά αυτονομία στην οργάνωση οπτικοακουστικών εργαστηρίων.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ

Σκηνοθέτης με εξειδίκευση την οπτικοακουστική παιδεία


Η Μαρία Λεωνίδα σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΜΑΡΙΑ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογράφος και εμψυχώτρια


Η Μαρία Τροχοπούλου είναι γραφίστρια και εκπαιδευτικός - εμψυχώτρια σε εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών , και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πάνω στις “Τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας στην Εκπαίδευση”. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί και ασχολείται με εναλλακτικές και ανθρωποκεντρικές μεθόδους εκπαίδευσης, όπως το σύστημα Waldorf και Forest School (Σχολείο του Δάσους). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Καρπό σε εργαστήρια animation και οπτικοακουστικών. Τέλος εργάζεται ως Creative Director σε μια αμερικάνικη start-up (Baby Sleep Made Simple).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Free WordPress Themes, Free Android Games