ΤΟ ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υιοθεσίας αγαλμάτων του Δήμου Αθηναίων

«Από τα σχολεία, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει η επαγρύπνηση, όχι μέσα από παραινέσεις και υποδείξεις, αλλά μέσω της βιωματικής μάθησης, της γνώσης, της καλλιέργειας, της αγάπης για την πόλη και την ιστορία της» τόνισε ο κ. Καμίνης παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Συνεχίζεται το πρόγραμμα "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" και τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018 μας βρίσκει ξανά βασικούς συνεργάτες στο κομμάτι των οπτικοακουστικών επιμορφώσεων. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές υιοθέτούν αγάλματα και μνημεία της γειτονιάς τους ή της πόλης τους. Για τα γλυπτά ή μνημεία, μαθαίνουν την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο που είναι εγκατεστημένα, τεχνικά στοιχεία συντήρησης ή κατασκευής, καθώς ενημερώνονται και για τον κόπο και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.

Ο Καρπός με εισηγήτρια την Μαρία Λεωνίδα συμμετέχει ενεργά στο κομμάτι που προγράμματος που αφορά τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που λαμβάνουν μέρος, με θέμα τα γλυπτά του ιστορικού κέντρου και την οπτικοακουστική γλώσσα έκφρασης. Την πρώτη χρονιά υλοποιήθηκαν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια, στις 18 Ιανουαρίου και στις 28 Φεβρουαρίου 2017, στο χώρο του Innovathens, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής, στις 21 Φεβρουαρίου 2018 υλοποιήθηκε εργαστήριο εικόνας και ήχου με έμφαση στο ντοκιμαντέρ, όπου έδωσε ιδέες και τεχνικές για να κοιτάξουμε με περισσότερη ακρίβεια τα κτίρια, τους ανθρώπους και τα στοιχεία που περιβάλλουν τα μνημεία του προγράμματος. Χρησιμοποιήσαμε την τεχνική του ψηφιακού κολάζ, της φωτοϊστορίας και του ηχοτοπίου, που επιτρέπουν τόσο σε αρχάριους όσο και προχωρημένους να στήσουν απλές αλλά και σύνθετες οπτικοακουστικές αφηγήσεις. Έμμεσος στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά σε μια πιο καίρια αντιμετώπιση της ψηφιακής φλυαρίας μέσα από μικρές ασκήσεις σκηνοθεσίας και ερμηνείας των εικόνων.

 
 
Free WordPress Themes, Free Android Games