ΤΟ ΠΑΙΔΙ, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υιοθεσίας αγαλμάτων του Δήμου Αθηναίων

«Από τα σχολεία, από τα πρώτα παιδικά χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει η επαγρύπνηση, όχι μέσα από παραινέσεις και υποδείξεις, αλλά μέσω της βιωματικής μάθησης, της γνώσης, της καλλιέργειας, της αγάπης για την πόλη και την ιστορία της» τόνισε ο κ. Καμίνης παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 20 σχολεία (14 δημοτικά σχολεία και έξι νηπιαγωγεία) και οι μαθητές υιοθετούν ένα άγαλμα στη γειτονιά τους και ένα στην Αθήνα. Για τα γλυπτά, μαθαίνουν την ιστορία τους, τη σημασία που έχουν για τον τόπο, στοιχεία τεχνικά για το πως κατασκευάστηκαν, για την πρώτη ύλη του υλικού που κατασκευάστηκαν, καθώς και ο κόπος και το κόστος που απαιτείται για τις εργασίες αποκατάστασης, αν αυτά βανδαλιστούν.

Ο Καρπός με εισηγήτρια την Μαρία Λεωνίδα συμμετείχε ενεργά στο κομμάτι που προγράμματος που αφορά τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετέχουν, με θέμα τα γλυπτά του ιστορικού κέντρου και την οπτικοακουστική γλώσσα έκφρασης. Υλοποιήθηκαν δύο επιμορφωτικά σεμινάρια, στις 18 Ιανουαρίου και ένα στις 28 Φεβρουαρίου 2017, στο χώρο του Innovathens, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η 9η Απριλίου ορίστηκε ως «Ημέρα των Αγαλμάτων» κατά την οποία θα υπάρχει ολοήμερη εκδήλωση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό, αφιερωμένη στα γλυπτά και την κατεργασία του μαρμάρου, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους. Στις 30 Μαϊου, σε μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη, θα παρουσιαστούν οι εργασίες που έφτιαξαν τα παιδιά για τα αγάλματα.

 
 
Free WordPress Themes, Free Android Games