Ο Καρπός, ιδρύθηκε από τρεις έμπειρους στο χώρο τους επαγγελματίες που πιστεύουν ότι τα οπτικοακουστικά μέσα, οι νέες τεχνολογίες, η διδασκαλία και η εργασία σε ομάδες, υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα και την ανταλλαγή ιδεών. Μας ενδιαφέρει νέοι και ενήλικες να γίνουν περισσότερο ενεργοί πολίτες σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η έκφραση μέσα από την εικόνα και τον ήχο είναι ένα μέσο άμεσο, οικείο και ελκυστικό, που αφορά τους νέους, και που οι ενήλικες μπορούν να το εξερευνήσουν.

Mέσα από απλές, αλλά δομημένες, δραστηριότητες, καθένας μπορεί να εκφράσει το δικό του προσωπικό λόγο και να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Στόχος μας είναι, μέσα σε κάθε ομάδα να καλλιεργούμε τη δυνατότητα για επικοινωνία και να βοηθάμε να αναπτύσσονται προσωπικά κριτήρια απέναντι στα ερεθίσματα που καθημερινά μας προσφέρονται για κατανάλωση.

ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

ΜΑΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ

Σκηνοθέτης

Υπεύθυνη Προγραμμάτων


Σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και βίντεο για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- εστιάζοντας στη διδάσκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων από παιδιά, νέους και ενήλικες. Εχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Παν/ ιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και το σενάριο. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαικά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

MENHΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Σκηνοθέτης

Yπεύθυνος Προγράμματος Σπουδών


Σκηνοθέτης που δραστηριοποιείται στη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στην εκπαίδευση. Εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σκηνοθέτης (1984-2010). Στο πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (πιλοτικό πρόγραμμα για την Αισθητική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1994 – 2004) ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου οπτικοακουστικής έκφρασης και συντονιστής της ομάδας σχεδιασμού του εκπαιδευτικού υλικού. Είχε την ευθύνη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού και της συγγραφής των εντύπων για το πρόγραμμα «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;» του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης καθώς και των εντύπων που συνόδευαν τις προβολές ταινιών για σχολεία, του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικολογικού Κιν/φου, ECOFILMS στη Ρόδο 2005, '06 και '08. Το 2010, στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σπουδών για το Νέο Σχολείο που έγινε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ήταν υπεύθυνος του πεδίου "Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία" και υπεύθυνος του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση.

περισσότερα
 

ISABELLE TRINQUELLE

Ειδική νοµικός για την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων


Έχει εμπειρία πάνω από 15 χρόνια στην επεξεργασία και συντονισμό ευρωπαϊκών έργων ειδικά σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης και πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω διάφορων προγραμμάτων όπως το Culture, το YOUTH, το INTERREG, κ.λπ. Από το 1995 ως το 2001 εργαζόταν στο τομέα ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε διάφορες χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ταϊλάνδη, κ.λπ.). Από το 2001 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και εργάζεται για την προώθηση της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά και για την ανάπτυξη διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΛΟΥΙΖΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Σχεδιάστρια & Εκπαιδευτικός


Πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο. Συμμετέχει σε προγράμματα που προωθούν τη δημιουργική μάθηση στα σχολεία και την κατασκευή ειδικών χώρων για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και σε προγράμματα για τη διάδοση των επιστημών μέσα από την τέχνη. Έχει διδάξει στο Queen Mary University of London/ Goldsmiths College του Λονδίνου στο τμήμα BEng/MEng Design and Innovation για 3 χρόνια και έχει υλοποιήσει εργαστήρια σε παιδιά και ενήλικες με θέματα 'σχεδιασμός και καινοτομία', 'νέα μέσα', αρχιτεκτονική', 'περιβάλλον και τέχνη'. Έχει επιμεληθεί συμμετοχικά προγράμματα σε δήμους και είναι υπεύθυνη ομίλων σε σχολεία με θέμα τα ψηφιακά μέσα.

ΤΕΡΨΗ ΚΡΕΜΑΛΗ

Οπτική Επικοινωνία


Πτυχιούχος του τμήματος "Πλαστικών Τεχνών & Επιστημών Τέχνης", Πανεπ. Ιωαννίνων και κάτοχος Master "Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης", EKΠΑ. Από το 2012 μέχρι σήμερα έχει εργαστεί σαν εισηγήτρια σε οπτικοακουστικά εργαστήρια με τον ΚΑΡΠΟ, σαν γραφίστρια σε διαφημιστικές εταιρείες (Restart Promotion, Διάδρασις, Wide Services), σε διοργάνωση παιδικών εκδηλώσεων (Parties2bremembered), σαν εμψυχώτρια-ξεναγός σε εκθέσεις της HELEXPO, σαν αρθρογράφος Πειραματικού Κινηματογράφου(artic.gr). Ασχολείται ενεργά με την εικαστική παιδαγωγική, το video art και την οπτική επικοινωνία. Έργα της έχουν συμμετάσχει και διακριθεί στο Athens Video Art Festival, Festival Miden, Μονή Δουρούτη, Λαογραφικό Μoυσείο Κώστας Φρότζος.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΕΟΥΣΗ

Σκηνοθέτης, Μοντέζ


Η Νικολέτα Λεούση (Αθήνα, 1981) αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός και αμέσως μετά σπούδασε σκηνοθεσία. Το 2009 πήγε στο Manchester για μεταπτυχιακές σπουδές όπου ειδικεύτηκε στο μοντάζ και τη σκηνοθεσία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2012, όπου εργάζεται ως μοντέζ σε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ και ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους. Η προηγούμενη ταινία της “Γεννήτρια” συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 2016-7 ετοιμάζει την καινούργια της ταινία με τίτλο “37 Μέρες” το σενάριο της οποίας συμμετείχε στo Berlinale Talent Campus short film station 2016.

IΩΑΝΝΑ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΥ

Eκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Τεχνών


Η Ιωάννα Γιακουμάτου είναι εκπαιδευτικός Οπτικοακουστικών Τεχνών και Ψηφιακών Μέσων. Διδάσκει τεχνικές κινούμενης εικόνας και ψηφιακές τέχνες σε παιδιά, έφηβους, ενήλικες, εκπαιδευτικούς και ΑμεΑ και επιμελείται οπτικοακουστικά εργαστήρια φωτογραφίας, βίντεο, ντοκιμαντέρ, ήχου, γραφιστικής και οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων. Διατηρεί συνεργασία με διεθνή φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων και φορείς εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια σε σχολεία άγονων και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας και έχει διδάξει ελεύθερο σχέδιο και γραφιστική εντύπου στο 2ο ΔΙΕΚ Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού.

ΜΑΡΙΑ ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογράφος και εκπαιδευτικός


Η Μαρία Τροχοπούλου είναι γραφίστρια και εκπαιδευτικός - εμψυχώτρια σε εναλλακτικές διαδικασίες μάθησης. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών , και παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πάνω στις “Τεχνολογίες της επικοινωνίας και της πληροφορίας στην Εκπαίδευση”. Παράλληλα έχει εκπαιδευτεί και ασχολείται με εναλλακτικές και ανθρωποκεντρικές μεθόδους εκπαίδευσης, όπως το σύστημα Waldorf και Forest School (Σχολείο του Δάσους). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Καρπό σε εργαστήρια animation και οπτικοακουστικών. Τέλος εργάζεται ως Creative Director σε μια αμερικάνικη start-up (Baby Sleep Made Simple).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ

Κινηματογραφίστρια


Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και του MA Art, law and economy του IHU. Έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ Κωστάκης που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας καθώς επίσης εργάζεται ως μοντέζ και βοηθός σκηνοθέτη. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών προγραμμάτων για την ανάπτυξη ταινιών, όπως το four4corners του MEDIA. Με την οπτικοακουστική εκπαίδευση ασχολείται ενεργά και αδιάλειπτα από το 2006 έχοντας πλέον και την πιστοποίηση του Εκπαιδευτή Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΑΚΗΣ

Σκηνοθέτης, Μοντέρ


Ο Γιώργος Πιτσάκης έχει αναλάβει διάφορα project στον οπτικοακουστικό τομέα αλλά και στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί στη Δράμα και την Αθήνα για μικρού μήκους ταινία του, ενώ έχει σκηνοθετήσει και μοντάρει μία ταινία μεγάλου μήκους, και αρκετά διαφημιστικά και εταιρικά βίντεο. Ασχολείται σταθερά με την οπτικοακουστική εκπαίδευση σε δημιουργικά εργαστήρια, σχολεία και ομάδες. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για το ανεξάρτητο σινεμά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Κινηματογραφιστής


Κινηματογραφιστής με σπουδές στο Freie Universität Berlin (FU) στην Δ.Γερμανία. Έχει παρακολουθήσει το «European Master in Multimedia and Audiovisual Business Administration» και «Ζητήματα διοικητικής και νομικής οργάνωσης εταιριών παραγωγής οπτικοακουστικών εφαρμογών» μέσω του Media. Συνεργάστηκε με εταιρίες παραγωγής ταινιών για τον σχεδιασμό λογισμικού παρακολούθησης κόστους έργου. Έχει σχεδιάσει εκδηλώσεις για την αίθουσα τέχνης Flocart. Ίδρυσε την iPark και έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές εκπομπές, πορτρέτα καλλιτεχνών, video installations, εκπαιδευτικά και corporate video σε συνεργασία με πανεπιστήμια, γκαλλερύ, μουσεία και σχολεία. Συμμετέχει στο The Youth VideoMuseums partnership.

ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΟΓΑΝΑΤΣΗΣ

Κινηματογραφιστής, Εκπαιδευτικός


Σπούδασε Φυσική στην Ελλάδα και Κινηματογράφο στην Αγγλία, με υποτροφία του ΙΚΥ. Από το 2009 εργάζεται ως εκπαιδευτικός-εμψυχωτής σε εργαστήρια οπτικοακουστικών μέσων & περιβαλλοντικής αγωγής, με παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες. Έχει σχεδιάσει & υλοποιήσει σχετικά εργαστήρια στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Συνεργάζεται με τον Καρπό, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Νέους και Παιδιά, το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Media Education Center στο Βελιγράδι. Οι ταινίες του “Μεταξουργείο” (συν-σκηνοθεσία) & “Gobolino” έχουν βραβευθεί στα φεστιβάλ Δράμας, Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και της Πλατφόρμας. Το ντοκιμαντέρ του “Αφέντης & Υπηρέτης” έχει χρησιμοποιηθεί ως παιδαγωγικό ερευνητικό υλικό.

Free WordPress Themes, Free Android Games