Μια σειρά από παιχνίδια-ασκήσεις εφαρμόζονται με στόχο να καλλιεργήσουμε την κριτική ματιά των νέων. Eνθαρρύνουμε τη δημιουργικότητά των παιδιών βάζοντας τους στη θέση του δημιουργού. Με την κάμερα και το μικρόφωνο στο χέρι, τα παιδιά παρατηρούν προσεκτικά τον εαυτό τους, τους συμμαθητές τους, το περιβάλλον τους.

Τα περισσότερα από τα εργαστήρια που προτείνονται εδώ, σχεδιάστηκαν από μας στα πλαίσια του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός, (ΥΠΕΠΘ 1994-2004 και 2007-2008) και στη συνέχεια εξελίχθηκαν στo πλαίσιo των δράσεων του Καρπού. Το κόστος των σχολικών εργαστηρίων είναι 6 ευρώ ο κάθε μαθητής. Ελάχιστος αριθμός παιδιών ανά εργαστήριο τα 15 παιδιά (σε περίπτωση λιγότερων παιδιών καλύπτεται το κόστος των 15).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Καρπού θα τα βρείτε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, προτεινόμενα για εκπαιδευτικές επισκέψεις.


ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

Αφήγηση και γραφή

2 (+2) διδ. ώρες / Δ' Δημοτικού μέχρι Λύκειο

Μπορούμε να πούμε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος με 12 φωτογραφίες και λεζάντες; Οι μαθητές, σε μικρές ομάδες, θα αναπτύξουν την δική τους εκδοχή μιας ιστορίας με τίτλο «Περιμένοντας...» ή «Αταξία». Μαθαίνουν βασικές αρχές αφήγησης, εξοικειώνονται με το ρόλο του σκηνοθέτη, του φωτογράφου και γράφουν διαλόγους. Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζεται στον υπολογιστή ή σε έντυπο. Τα παιδιά μπορούν, σε επόμενη συνάντηση, να επενδύσουν ηχητικά την φωτοϊστορία τους μαθαίνοντας τεχνικές ηχογράφησης και ψηφιακής επεξεργασίας ήχου.

ΕΡΓΑ ΦΩΤΟΚΟΜΙΚ

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ

Εισαγωγή στο animation

2 (+2) διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά ανάλογα με την ηλικία (τρισδιάστατα αντικείμενα, χαρτιά, πλαστελίνες κ.λ.π.), πειραματιζόμαστε με την τεχνική του stop motion για να φτιάξουμε ένα μικρό ταινιάκι animation! Οι συμμετέχοντες πλάθουν τους δικούς τους χαρακτήρες και με φαντασία μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους σε έναν κόσμο μαγικό! Οι μαθητές μπορούν σε επόμενη συνάντηση να σχεδιάσουν τους δικούς τους ήχους για την ταινία τους και να μάθουν να ηχογραφούν οι ίδιοι με ειδικά μικρόφωνα για παιδιά.

ΕΡΓΑ ANIMATION


ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΝΤΕ ΜΑΤΙΕΣ

Εικόνα και επιχειρηματολογία

2 διδ. ώρες / Ε' Δημοτικού μέχρι Λύκειο

Πώς αποκτά μια εικόνα διαφορετικές σημασίες; Τι κάνει μια εικόνα να μας θυμίζει διαφήμιση και μια άλλη παραμύθι; Πώς δημιουργούνται οι συμβολισμοί; Με πόσους τρόπους μπορεί να φωτογραφηθεί ένα αντικείμενο; Οι μαθητές σε μικρές ομάδες παίρνουν ρόλους και σκηνοθετούν φωτογραφίες χρησιμοποιώντας κώδικες, σύμβολα και στερεότυπα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ & ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Σενάριο και σκηνοθεσία

Τουλάχιστον 8 δίωρες συναντήσεις / Ε' Δημοτικού μέχρι Λύκειο

Ποιες είναι οι βασικές αρχές σεναρίου, κάμερας, ήχου και μοντάζ; Οι μαθητές θα δουλέψουν με έναν επαγγελματία κινηματογραφιστή για να σχεδιάσουν και να γυρίσουν τη δική τους μικρή ιστορία ή ένα ντοκιμαντέρ για ένα θέμα της καθημερινότητάς τους. Σε μικρές ομάδες, θα κάνουν έρευνα, θα γράψουν το σενάριο, θα οργανώσουν το γύρισμα και θα παίξουν τους ρόλους του δικού τους έργου ή θα πάρουν συνεντεύξεις και θα κινηματογραφήσουν τους πρωταγωνιστές τους.

ΕΡΓΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΜΕ και επιχειρηματολογία

2-3 διδ. ώρες / Δ' Δημοτικού μέχρι Λύκειο

Πώς γίνεται ένα πραγματικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ; Πώς στήνονται η κάμερα και το μικρόφωνο; Οι μαθητές ξεναγούνται στις διαδικασίες και τους ρόλους που απαιτεί ένα επαγγελματικό γύρισμα και μαθαίνουν στην πράξη πώς συντάσσουμε και απευθύνουμε ερωτήσεις σαν πραγματικοί́ ρεπόρτερ!

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Λογοτεχνία και κινηματογράφος

2 (+2) διδ. ώρες / Γυμνάσιο, Λύκειο

Πώς λέμε ιστορίες με την κάμερα; Πώς γίνεται και τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες αφηγούνται διαφορετικά την ίδια ιστορία; Παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις ταινίες, οι μαθητές αναλύουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία και την αφήγηση. Τα παιδιά μπορούν σε επόμενη συνάντηση να παίξουν και να κινηματογραφήσουν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο.ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ

Ήχος

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Α’ , Β’ τάξη Δημοτικού

Τα παιδιά εισάγονται στην έννοια του ήχου και πώς αυτός χρησιμοποιείται στις ταινίες. Μαθαίνουν τη χρήση του μικροφώνου χάρη σε ειδικό εξοπλισμό για μικρά παιδιά και εξοικειώνονται με την καταγραφή προφορικού λόγου. Συνειδητοποιούν τι σημαίνει ένταση, σιωπή και βάθος στον ήχο και ασκούνται ηχογραφώντας τους δικούς τους ήχους για το απόσπασμα μιας ταινίας.

ΤΟ ΤΑΙΝΙΑΚΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Κινηματογράφος και πραγματικότητα

4 δίωρες συναντήσεις / Ε' και ΣΤ' δημοτικού

Τα παιδιά γυρίζουν μία σύντομη ταινία ντοκιμαντέρ όπου παρουσιάζουν την ζωή τους μέσα στο σχολείο. Έτσι, δημιουργούν ομαδικά, με την βοήθεια των κινηματογραφιστών μας, ένα "πορτρέτο" - λεύκωμα της ίδιας τους της τάξης.ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΩΝΙΑ

Εικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Νηπιαγωγείο, Δημοτικό

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς τραβάμε φωτογραφίες και τι σημαίνει οπτική γωνία, επιλέγουν την αγαπημένη τους γωνιά στη βιβλιοθήκη/τάξη/εργαστήριο και αποφασίζουν πώς θα τραβήξουν το πορτρέτο τους. Η φωτογραφία τους, εκτυπωμένη μετατρέπεται σε ένα καινούργιο έργο όπου παρεμβαίνουν ζωγραφικά συνεχίζοντας "ότι έκοψε" η φωτογραφία από τον περιβάλλοντα χώρο και φυσικά με δικές τους λεζάντες κόμικ.

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΝΟΣ

Eικόνα και αφήγηση

2 διδ. ώρες / Γ'- Ε' Δημοτικού

Πώς μετατρέπουμε τους φίλους μας σε... νάνους ή γίγαντες παραμυθιού; Μέσα από́ προβολή́, συζήτηση, πρόβες και λήψεις με φωτογραφικές μηχανές, οι μαθητές διαπιστώνουν τί σημαίνει προοπτική, βάθος, επίπεδα, απόσταση και σχετικά μεγέθη σε μια εικόνα. Δημιουργώντας μικρές φωτοαφηγήσεις, τα παιδιά́ υποδύονται φανταστικούς χαρακτήρες, αλληλοφωτογραφίζονται με διασκεδαστικούς τρόπους, προσθέτουν λόγια και εισάγονται στη σημειολογία των εικόνων.


Free WordPress Themes, Free Android Games