SILENCE HATE

Αλλάζοντας λέξεις, αλλάζουμε τον κόσμο

Το «Silence Hate, Changing words changes the world» είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτoύμενο από το Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικούς εταίρους το ιταλικό COSPE. Ο Καρπός είναι ένας από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών και την δημιουργία καινοτόμου και εναλλακτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, αναπτύσσοντας νέες αφηγήσεις (counter-narratives).

2ο Γενικό Λύκειο Αθηνών «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»
24 και 25 Νοεμβρίου 2018
11.00-17.00

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

O Kαρπός στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Silence Hate» θα υλοποιήσει στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018 δωρεάν 12ωρο πρόγραμμα επιμόρφωσης που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές εφήβων καθώς και σε συντονιστές ομάδων που ενδιαφέρονται για το θέμα της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο.

Το θέμα των επιμορφωτικών συναντήσεων αφορά στη προσέγγιση των στερεοτύπων και της διαφορετικότητας μέσω οπτικοακουστικών δράσεων και νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δομημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τα οπτικοακουστικά εργαλεία και τις ΤΠΕ, ενώ δημιουργούνται μικρά παράγωγα από κάθε δράση. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν ασκήσεις που πραγματεύονται τη διαφορετική οπτική γωνία στα μέσα επικοινωνίας, την έκφραση συναισθημάτων μέσα από τα social media και την επεξεργασία των στερεοτύπων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Περιλαμβάνονται ροφήματα και ελαφρύ γεύμα.

Η διεξαγωγή της επιμόρφωσης «Silence Hate» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον συντονισμό του Athens Partnership και υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

H διαδικτυακή έκφραση μίσους αποτελεί ένα ανησυχητικό και πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο έχει βαθιές πολιτισμικές και κοινωνικές ρίζες. Παράλληλα, νέα ερωτήματα και προκλήσεις ανακύπτουν όσον αφορά στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Τόσο η πληθώρα σχολίων που παραβιάζουν την ελευθερία αυτή, όσο και η ένταση της ρητορικής μίσους έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που κρίνεται απαραίτητη η εύρεση λύσεων. Λύσεων, που μέσα από διαφορετικά μέσα, στοχεύουν στην πρόληψη και τη διαχείριση του επιβλαβούς αυτού δημοσίου διαλόγου. Πολλές πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν ότι οι εκδηλώσεις μίσους κατά των προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται στην Ευρώπη. Μόνο μία συλλογική δέσμευση σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, προωθώντας ταυτόχρονα τόσο την ελευθερία του λόγου όσο και τη συμμετοχή. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και παράλληλα να είναι σαφές ότι οι εκφράσεις μίσους δεν είναι αποδεκτές.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να καταπολεμήσει και να αποτρέψει τη διαδικτυακή ρητορική μίσους κατά των μεταναστών και των προσφύγων, αναπτύσσοντας νέες αφηγήσεις (counter- narratives) που θα αντικρούσουν τα αρνητικά στερεότυπα που αναπαράγονται συχνά στα μέσα επικοινωνίας. Τα σχολεία και τα μέσα επικοινωνίας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν εχθρότητες και προκα- ταλήψεις. Αντί στο επίκεντρο να είναι μόνον οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, η ιδέα είναι να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις καινοτόμες πολυμεσικές παραγωγές για ένα διαπολιτισμικό διάλογο.

Ο οπτικοακουστικός γραμματισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού η απεικόνιση και προβολή στα μέσα επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των πολιτών, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Στην εποχή των μέσων κοινωνικης δικτύωσης, η ανάγκη προώθησης μιας κριτικής προσέγγισης και ορθής χρήσης τους κρίνεται επείγουσα. Μέρος της λύσης είναι να δοθούν στους πολίτες τα εργαλεία ώστε να επιφέρουν μόνοι τους την αλλαγή.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 • EUROPEAN MEDIA CAMP

  Μία πενθήμερη επιμόρφωση για δημοσιογράφους, επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου και ακτιβιστές. Στόχος είναι να φέρει σε επαφή ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο για τη δημιουργία περιεχομένου, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του συλλογικού αφηγήματος για τη μετανάστευση.
 • ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ- ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  Εργαστήρια για νέους και επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς και συντονιστές ομάδων σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης εκφράσεων μίσους, μέσω των νέων τεχνολογιών και θετικών δράσεων. Εκπαίδευση σε φοιτητές δημοσιογραφίας που αποσκοπεί σε προτάσεις δράσεων ως προς τον ρόλο των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
 • ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

  (cc Mαριλένα Γρίσπου)
  Έρευνες και μελέτες, ψηφιακές πρωτοβουλίες, καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπτικοακουστικές παραγωγές από νέους δημιουργούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές που αφορούν εναλλακτικές αφηγήσεις για την μετανάστευση στην Ευρώπη.
 • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

  Ιστοσελίδα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης για μία διαδικτυακή καμπάνια, ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Επτά εθνικές ανοιχτές εκδηλώσεις και ένα τελικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.
 
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020 (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Free WordPress Themes, Free Android Games