SILENCE HATE

Changing words changes the world

Το έργο Silence Hate, Changing words changes the world είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτoύμενο από το πρόγραμμα Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικούς εταίρους το ιταλικό COSPE. Ο Καρπός είναι ένας από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την δημιουργία καινοτόμου και εναλλακτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, εναντίον των μεταναστών.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ EUROPEAN MEDIA CAMP

Το πρόγραμμα ξεκινάει με πρώτο σταθμό το European Media Camp στο Λονδίνο, από τις 23 έως 27 Απριλίου 2018. Πρόκειται για ένα σεμινάριο όπου οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν από έμπειρους δημοσιογράφους και ανθρώπους της ενημέρωσης στη διαχείριση θεμάτων και ειδήσεων που αφορούν στο ρατσισμό.
Ο Καρπός στο πλαίσιο αυτό, εξασφάλισε 5 θέσεις για συμμετέχοντες από την Ελλάδα. Το κάλεσμα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες του διαδικτύου και του οπτικοακουστικού τομέα, bloggers και κοινωνικούς ακτιβιστές. Στους συμμετέχοντες, μετά από καθοδήγηση, θα δοθούν επιχορηγήσεις για την παραγωγή περιεχομένου, καθώς και βραβεία για το καλύτερο περιεχόμενο.

Το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως τη διαμονή και διατροφή του/της συμμετέχοντα/ουσας καθώς και τη μετακίνηση του/της με κάλυψη των εξόδων αεροπορικού εισιτηρίου μέχρι 250 ευρώ και 50 ευρώ για εσωτερικές μεταφορές.

Μπορείτε εδώ να δείτε την ατζέντα του σεμιναρίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι εκδηλώσεις μίσους στο διαδίκτυο είναι ένα ανησυχητικό και πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο έχει βαθιές πολιτιστικές και κοινωνικές ρίζες, φέροντας νέα ερωτήματα και προκλήσεις στο ζήτημα της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο. Πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι εκδηλώσεις μίσους κατά των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνονται στην Ευρώπη. Όχι μόνο η ποσότητα των σχολίων που απροκάλυπτα παραβιάζουν τα όρια της ελευθερίας λόγου, αλλά και η ένταση τους, καθιστούν απαραίτητο να βρεθούν λύσεις και εργαλεία που θα βοηθούν την πρόληψη ή τον έλεγχο αυτής της καταστροφικής μορφής δημόσιας συζήτησης.

Μόνο μια συλλογική δέσμευση σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, προάγοντας παράλληλα την ελευθερία και τη συμμετοχή. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι να είναι σε θέση να εκφράσουν τη γνώμη τους και που όμως οι εκφράσεις μίσους δεν θα μπορούν να είναι ανεκτές.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να καταπολεμήσει τις εκδηλώσεις μίσους κατά των μεταναστών και των προσφύγων, αναπτύσσοντας νέες και δημιουργικές αντι-αφηγήσεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι μέσα από την εκπαίδευση και τη συζήτηση. Τα σχολεία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση εχθρότητας και προκαταλήψεων, έχοντας τη δυναμική να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η βασική ιδέα του έργου είναι να διερευνηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες, προς έναν διαπολιτισμικό διάλογο.Ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της ροής των πληροφοριών. Στην εποχή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, η ανάγκη για προαγωγή μιας κριτικής προσέγγισης και ορθής χρήσης των μέσων είναι πλέον κατεπείγουσα.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 • European Media Camp

  Σεμινάριο διάρκειας 5 ημερών για δημοσιογράφους, επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα και κοινωνικούς ακτιβιστές. Κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών με δημιουργικές ιδέες, για τη δημιουργία περιεχομένου σχετικά με τη μετανάστευση.
 • Εργαστήρια κατάρτισης

  Επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς και ακτιβιστές πάνω στον τρόπο αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους, μέσω του γραμματισμού στα κοινωνικά μέσα και του διαπολιτισμικού διαλόγου. (εργαστήρια για μαθητές, σεμινάρια για δημοσιογράφους κλπ)
 • Παραγωγή μέσων

  Περιλαμβάνει εκθέσεις, ψηφιακές πρωτοβουλίες, εκστρατείες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και οπτικοακουστικές παραγωγές από νέους, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, σχετικά με εναλλακτικές αφηγήσεις για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.
 • Ηλεκτρονική καμπάνια

  Ιιστοσελίδες και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, εργαλεία για μια ηλεκτρονική εκστρατεία ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
 • Δημόσιες εκδηλώσεις

  Οκτώ εκδηλώσεις και τελική διάσκεψη στις Βρυξέλλες.
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020 (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Free WordPress Themes, Free Android Games