SILENCE HATE

Αλλάζοντας λέξεις, αλλάζουμε τον κόσμο

Το «Silence Hate, Changing words changes the world» είναι ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτoύμενο από το Rights, Equality and Citizenship (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικούς εταίρους το ιταλικό COSPE. Ο Καρπός είναι ένας από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Οι λοιπές χώρες που συμμετέχουν είναι η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανταλλαγή βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών και την δημιουργία καινοτόμου και εναλλακτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, αναπτύσσοντας νέες αφηγήσεις (counter-narratives).

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

H διαδικτυακή έκφραση μίσους αποτελεί ένα ανησυχητικό και πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο έχει βαθιές πολιτισμικές και κοινωνικές ρίζες. Παράλληλα, νέα ερωτήματα και προκλήσεις ανακύπτουν όσον αφορά στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Τόσο η πληθώρα σχολίων που παραβιάζουν την ελευθερία αυτή, όσο και η ένταση της ρητορικής μίσους έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που κρίνεται απαραίτητη η εύρεση λύσεων. Λύσεων, που μέσα από διαφορετικά μέσα, στοχεύουν στην πρόληψη και τη διαχείριση του επιβλαβούς αυτού δημοσίου διαλόγου. Πολλές πρόσφατες μελέτες μας δείχνουν ότι οι εκδηλώσεις μίσους κατά των προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται στην Ευρώπη. Μόνο μία συλλογική δέσμευση σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, προωθώντας ταυτόχρονα τόσο την ελευθερία του λόγου όσο και τη συμμετοχή. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί ένα περιβάλλον όπου όλοι θα μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και παράλληλα να είναι σαφές ότι οι εκφράσεις μίσους δεν είναι αποδεκτές.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο γενικός στόχος του έργου είναι να καταπολεμήσει και να αποτρέψει τη διαδικτυακή ρητορική μίσους κατά των μεταναστών και των προσφύγων, αναπτύσσοντας νέες αφηγήσεις (counter- narratives) που θα αντικρούσουν τα αρνητικά στερεότυπα που αναπαράγονται συχνά στα μέσα επικοινωνίας. Τα σχολεία και τα μέσα επικοινωνίας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν εχθρότητες και προκα- ταλήψεις. Αντί στο επίκεντρο να είναι μόνον οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του διαδικτύου, η ιδέα είναι να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις καινοτόμες πολυμεσικές παραγωγές για ένα διαπολιτισμικό διάλογο.

Ο οπτικοακουστικός γραμματισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού η απεικόνιση και προβολή στα μέσα επηρεάζουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές των πολιτών, ειδικά σε ευαίσθητα ζητήματα όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Στην εποχή των μέσων κοινωνικης δικτύωσης, η ανάγκη προώθησης μιας κριτικής προσέγγισης και ορθής χρήσης τους κρίνεται επείγουσα. Μέρος της λύσης είναι να δοθούν στους πολίτες τα εργαλεία ώστε να επιφέρουν μόνοι τους την αλλαγή.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

O Kαρπός στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο «Silence Hate» υλοποίησε στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2018 δωρεάν 12ωρο πρόγραμμα επιμόρφωσης σε συνεργασία με τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων που απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές εφήβων καθώς και σε συντονιστές ομάδων που ενδιαφέρονται για το θέμα της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο. Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες που αφορούν στην προσέγγιση των στερεοτύπων και της διαφορετικότητας, μέσω οπτικοακουστικών και θεατρικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ασκήσεις που πραγματεύονται τη διαφορετική οπτική γωνία, τις διαφορετικές αφηγήσεις, την έκφραση συναισθημάτων και την επεξεργασία των στερεοτύπων που κυκλοφορούν όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και στην καθημερινότητα μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΙΤΑΛΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ
H εκπαίδευση ως απάντηση στο ρατσισμό

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Καρπός την Κυριακή 9/12/2018 στο Κ44, όπου είχαμε την χαρά να ακούσουμε την παρέμβαση της κυρίας Francesca Cesarotti για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο και την εκπαίδευση μεταναστών και προσφύγων στην χώρα της. Από την Ελλάδα άνθρωποι με εμπειρία στο πεδίο όπως η κυρία Έλενα Καραγιάννη μίλησε για τις συνθήκες εκπαίδευσης στις δομές προσφύγων, τα θετικά αποτελέσματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο κύριος Κωστής Παπαϊωάννου τοποθετήθηκε για το θέμα της εκπαίδευσης σε σχέση με τον ρατσισμό και την ένταξη βάζοντας το ζήτημα σε ένα ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο. Είχαμε την χαρά να συντονίσει την συζήτηση ο κύριος Νίκος Μεγγρέλης.

Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με τίτλο «Μια εικόνα,πολλές αφηγήσεις». Στο εργαστήριο «Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα» υπό την καθοδήγηση της Alessandra Falconi, το κοινό χρησιμοποίησε χρώματα και μπογιές πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα εικόνα για να δημιουργήσει μια νέα αφήγηση με εικαστικά μέσα. Στο εργαστήριο «Ο τυφλός ζωγράφος» υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Λεωνίδα, ο σκοπός ήταν να περιγράψουν όσο πιο κατανοητά μπορούν μια εικόνα με το λόγο ώστε αυτός που ακούει την περιγραφή, ο “τυφλός ζωγράφος” να καταφέρει να την αποδώσει ζωγραφικά στο χαρτί όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 • EUROPEAN MEDIA CAMP

  Μία πενθήμερη επιμόρφωση για δημοσιογράφους, επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου και ακτιβιστές. Στόχος είναι να φέρει σε επαφή ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο για τη δημιουργία περιεχομένου, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του συλλογικού αφηγήματος για τη μετανάστευση.
 • ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ- ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  Εργαστήρια για νέους και επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς και συντονιστές ομάδων σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης εκφράσεων μίσους, μέσω των νέων τεχνολογιών και θετικών δράσεων. Εκπαίδευση σε φοιτητές δημοσιογραφίας που αποσκοπεί σε προτάσεις δράσεων ως προς τον ρόλο των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση του φαινομένου.
 • ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

  Έρευνες και μελέτες, ψηφιακές πρωτοβουλίες, καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπτικοακουστικές παραγωγές από νέους δημιουργούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές που αφορούν εναλλακτικές αφηγήσεις για την μετανάστευση στην Ευρώπη.
 • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

  Ιστοσελίδα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης για μία διαδικτυακή καμπάνια, ανοιχτή στο ευρύ κοινό.
 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Επτά εθνικές ανοιχτές εκδηλώσεις και ένα τελικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.
 
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020 (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Free WordPress Themes, Free Android Games